onsdag 4 juni 2014

"Den lilla münsterländska spårhunden" - yrkesjägarens val redan anno 1930"

Att gå på antikvariat har alltid varit en favoritsysselsättning, ha turen att hitta gamla jakt- och hundböcker med bilder och historier om hur "det var förr" med både hundraser och jakt.
För några år sen sprang jag på boken "Rashundar" från 1932. En svensk bok tryck av Wahlström o Widstrand 1932, förordet skrivet av författaren Carl O M P Leuhusen i Stockholm i augusti 1930.
Och döm om min förvåning när ett par sidor handlade om min egen ras kleiner münsterländer. Vana som vi är att rasen "anlände" till Sverige i snudd på modern tid och ännu idag saknar en egen rasklubb som kan informera om rasen. Men redan här mitt emellan brinnande krig hade den svenska författaren (om än med ett aning tyskklingande namn) fullständigt klart för sig hur en rastypisk münsterländer är beskaffad!!!
Hör här vad författaren skriver om "den lilla münsterländska spårhunden":

"Münsterländaren är synnerligen populär särskilt bland yrkesjägare, som använda honom till nästan all slags jakt. Framför allt är den utmärkt till arbete i vatten, och bättre andhund lär knappast kunna uppletas".

Kunde inte ha skrivit det bättre själv:-) En bild illustrerar en brunvit, välvinklad tik av en typ som man fortfarande skulle kunna se idag, även om bläsen blir alltmer sällsynt.
Rasen står uppräknad bland övriga stående kontinentala raser som de franska Braque-raserna, sträv- kort- o långhårig vorsteh, pudelpointer, griffon med flera.
Läs utdraget ur boken här:
1 kommentar: